Van Harens Lezing 16 dec 2014 Margriet Brandsma

 

Op uitnodiging van Omke Teake kwam Margriet Brandsma in de Van Harenskerk vertellen over haar journalistieke werk.

 

Vanaf 1995 werkte ze voor de NOS als reizend verslaggever bij grote gebeurtenissen over de hele wereld. Het aantrekkelijke van reizen en avontuur stond in schril contrast met schokkende ervaringen en gevaarlijke situaties, want ze was vaak getuige van rampen en oorlogen. Als voorbeeld vertelde Margriet over een ontsnapping aan de dood in Eritrea waar geiten voor haar ogen door mijnen werden opgeblazen op het pad waarover zij met haar gids zou lopen. En over de moordpartij op de familie van haar tolk in Joegoslavië. Ter illustratie toonde ze de indertijd gemaakte reportage.

 

In die periode had Margriet Brandsma ook een aantal jaren het koninklijk huis in haar portefeuille. Ze had smakelijke anekdotes over prins Claus en een jonge Willem Alexander doordat ze op staatsbezoek veel dichter bij de koninklijke familie kon komen. Een nog jonge Willem Alexander straalde uit dat hij zich verveelde en toen iemand hem vroeg: “Wilt u iets drinken?” was zijn antwoord: “Doe maar een dubbele whisky, want ik mag van mijn moeder geen bier drinken!”

 

Een nieuwe fase was het correspondentschap in Duitsland. Van 2002 tot 2014 was heel Midden-Europa haar werkgebied. Margriet vertelde over de knappe manier waarop Duitsland omgaat met het zwarte verleden en het nieuwe zelfbewustzijn van jonge Duitsers die dat verleden aanvaarden en durven tonen zonder zich

‘dader’ te voelen. Er is geen schroom meer bij uitingen van vaderlandsliefde waardoor bij grote voetbaltoernooien de nationale vlag en kleuren het straatbeeld bepalen.

In haar verhaal ging ze in op de wijze waarop joodse immigranten worden verwelkomd, hoe Merkel weet om te gaan met de Oost-Westtegenstelling en hoe Duitsland tegen wil en dank een leidende rol krijgt in de Europese Unie.

 

Sinds dit jaar werkt Margriet Brandsma als freelance-journalist. Ze maakt voor verschillende omroepen en kranten langere reportages en schrijft boeken.

Als voorbeeld ging ze uitgebreid in op haar laatste uitgave over de ‘handel’ in gevangenen tussen West- en Oost-Duitsland ten tijde van de koude oorlog. Deze praktijk illustreerde ze aan de hand van een echtpaar dat indertijd over het ijzeren gordijn heen een relatie kreeg en waarvan de man na een mislukte vluchtpoging uit de DDR door West-Duitsland werd vrijgekocht. In totaal heeft de BRD 2 miljard euro(!) betaald om gevangenen los te kopen uit gevangenissen in de DDR.

In de vragenronde tegen het einde van de lezing kwamen extreem-rechts, de ‘Ost-Politik’ en journalistieke objectiviteit aan de orde. Margriet nam alle tijd om vragen uit het publiek zorgvuldig te beantwoorden.

 

Na Aldert Cuperus en Foppe Errit de Vries (boerderijen in Friesland) en Doeke Post (medische ontwikkelingen) was dit de derde Van Harens Lezing. We houden u op de hoogte van komende sprekers.

Agenda